Daha öncelerde ceketlerin birbirinden farkını yazmıştım. Fakat tabi orada asıl meseleye değinmedik, ceketin üstüne oturması mevzusu. Bugün bir arkadaşım beni sokakta yanlış ceketlerle gezenler konusunda uyardı ve bu mevzuyu açıklığa kavuşturmamız gerektiğinde hemfikir olduk. Ceket alırken dikkat edilmesi gereken 5 unsuru şimdi sıralayacağım. Sonrasında da pantolonları falan inceleriz. Takım elbise giymiyorsan bile ceket giymen çok muhtemel ve üzerinde kötü duran bir ceket kadar vücudunu kötü gösteren, seni umursamaz gösteren bir şey olamaz. Tamam olabilir elbette ama biraz dramatik bir yaklaşım istiyoruz burada. Buyursunlar.

Omuzların Oturması
Buradaki hata genellikle dar olması değil, geniş olması. Ceketi üstüne giydiğin zaman dar omuzlar zaten seni sıkacağı için net bir şekilde tahlil edebiliyorsun onları ama sana büyük gelen cekette aynı tepkiyi veremeyebiliyorsun. Ceketin omuzları ile senin doğal omuzlarının örtüşmesi lazım. Eğer tek başına karar veremiyorsan mağazadaki satış görevlisinden yardım istemekte fayda var. Ya da bir arkadaşınla gidip ondan faydalanabilirsin bu konuda. Bir de mesela seçtin bir ceket giydin ama içine de bir kurt düştü acaba oldu mu olmadı mı diye. Hemen bir beden küçüğünü rica et ve onu dene. Eğer ceket seni kavrıyorsa doğru noktayı bulmuş olabilirsin. Daha sonra tadilatta düzeltilmesi çok zor hatta imkansıza yakın bir hatadan bahsediyoruz burada. O yüzden omuzlarının oturduğundan, omuz birleşme yerinin koluna doğru düşmediğinden emin ol.

Yakanın Oturması
Bir diğer sıkıntı da yakanın oturmaması durumu. Ceketinin yakası ile gömleğinin yakasının neredeyse kesintisiz bir görüntü oluşturması gerekiyor. Dik durduğun zaman ceketin ile gömleğin arasında bir boşluk varsa yanlış yoldasın demektir. (Bu arada bu hatalar kritik olsa da baya koca koca dünya yıldızları da aynı hatalara düşebiliyor kimi zaman o yüzden kendini hırpalama.) Bir de bunun tersi olarak yakanın arasında katlanan fazla kumaş olabilir ki bu da hatalı bir ceket seçimidir. Fazla kumaşın tadilatta çözülürü var ama o aradaki boşluk varsa hiç oluru yok zorlama o ceketi.

Göğüs Bölgesi ve Kapalı Düğme Sıkıntısı
Ceketi zaten çoğunlukla önün kapalı olarak kullanacaksın. Ya da genel kural gereği öyle olması lazım diyelim. Dolayısıyla ceketinin düğmesini iliklediğin zaman yukarıdan, aşağıdan ve yanlardan ceketin ortaya toplanmaması gerekiyor. Göğsünün de tam olarak oturması gerekiyor cekete. Ha nedir şöyle bir iki üç santimlik darlığı ya da genişliği kaldırır bu nokta. Ama en önemli mesel ceketin üstünden dökülmüyor olması ve elbette bahsettiğim gibi toplanmaması gerekiyor. Eğer seni kastırıyorsa sıkıntı var demektir. Değiştir o ceketi.

Kol Boyu
Ceketinin kolundan sonra şöyle bi’ bir santim kadar gömleğinin görünüyor olması gerekiyor. Eğer elinin üstüne düşüyorsa fazla uzundur. Yok eğer gömleğinin manşetinden daha geride bitiyorsa bu sefer çok kısadır. Uzun kollarda bir iki ufak tadilat yapıp kurtarabiliyorlar ama kısanın çözümü yok. Zaten üstteki maddeler tamamsa buraya gelmene gerek kalmıyor. Bu da çözülmüş oluyor. Tabi bir de şunu göz önünde bulundurmak lazım. Takım elbiselerde drop dedikleri bir ölçü birimi var. Tam olarak nedir desen anlatmam ama kalıp farkları gibi düşün. 4 drop takım ile 6 drop takımın üzerinde duruşu, verdiği etki birbirinden farklı. Biri daha spor duruyor biri daha formal. Bu fark da ceket kolunun durumuna yansıyor. Onlara da alırken dikkat edersin.

Uçuşan Yırtmaçlar
Ortadan tek yırtmaçlı ya da iki yandan çift yırtmaçlı ceket modelleri mevcut piyasada. Başka memleketin adamlarını bilemem de bizim ülkece çift yırtmaçlılara yönelmemizde fayda var. Gerçi piyasada en çok bulunanlar tek yırtmaçlılar, maliyetleri daha düşük onların diye sanırım. O yırtmaçların havalanmadığından emin olman lazım. Eğer ön taraf kastırmıyorsa yırtmacın havalanmasının tek sebebi “yük taşıdığından” kaynaklı olabilir. O noktada tadilat yaptırmayı düşünebilirsin. Ya da satış görevlisi sana farklı bir model denetebilir. Ama o yırtmaçların havalanmaması gerekiyor.
Ceket alırken bu 5 unsura dikkat edersen büyük sıkıntıları bertaraf etmiş olursun. Aslında bu unsurların her biri, birbirine bağlı. Biri sıkıntılı ise diğerlerini de etkiliyor ve doğal olarak sırayla birbirlerini de düzeltebiliyorlar. Böyle parçalar alacağın zaman en iyisi ufak bir butik bulmak olacaktır kendine. Hem uzun uzun deneyebilirsin, hem hataları daha iyi tahlil edebilirsiniz birlikte. Ya da boş saatlerde büyük markalardan alışveriş yapmanı tavsiye edebilirim. Bu tarz parçalar iyi olduğu zaman çok iyi olmadığı zaman da göbeğe kadar inen derin V yaka tişörtten daha kötü bir hal alıyor. Düşün!
Senin de dikkat ettiğin unsurlar varsa bana söylersen onlara da dikkat etmek isterim. Nasıl yapacağım dersen, en yakın terziye gidip düğmelerinin tamamını çalıyorsun, seni yakaladığında eğer düğmelerden birini saklayabilirsen sana yerimi söylüyor. Ya da yorum bırakabilir, Facebook ve Twitter üzerinden yazabilirsin. Bir de Instagram var elbette. Takip edersen, oradan beni eleştirme fırsatı bulabilirsin. Deli dürtmüş gibi fotoğraf falan paylaşıyorum oradan. Aklında bulunsun.
[mailerlite_form form_id=8]