Kol saatlerinin hastasıyız. Sebeplerimiz çok bunun için tabi ama onu başka bir gün uzun uzun inceleriz. Ama bildiğimiz bir şey varsa o da kol saati adamı rezil de eder vezir de. Düşün en kral kıyafetlerini giymişsin sonra altına yırtık, patlak ve kirli bir ayakkabı çekmişsin. Nasıl mahvederse o ayakkabılar kıyafetinin tamamını saat de aynı etkiyi yaratır bir anda. Milletin bir gözü takılır saatinin kötülüğüne olayın biter. Detaya göstermediğin her dikkat diğer bütün çabalarının altına mayınlar döşer. Dikkat, dikkat! Daha önce bunun bir nebze önüne geçebilmek adına banka soymadan alınabilecek saatleri incelemiştik. Şimdi sıra geldi saat tiplerini masaya yatırmaya ve nelere ihtiyaç duyabileceğimizi ya da nelere heves edebileceğimizi görmeye.
Takım Elbise Saati
Şimdi takım elbise saati diyorlar ancak bunu biz genel olarak “dede saati” olarak biliyoruz. İnce metal kasalı, deri kayışlı, zarif bir saat kendisi. Gördüğüm birçok dede bu saati 7/24 kullanıyor. O yüzden olması gerektiği kadar popüler olamamış olabilir. Ancak en resmi saatlerden bir tanesi olduğu gerçeğini atlamayalım. Black tie etkinliklerde bundan başka saat kabul görmeyecektir (tabi Bond değilsen, eğer Bond isen durum değişir).
Peki nasıl anlayacağız takım elbise saatini? Basit.
- Deri kayış (Siyah, koyu kahverengi, açık kahverengi, taba)
- Gümüş ya da Altın Kasa
- Siyah, beyaz ya da metalik kadran
- İmleçler çizgi, romen rakamı şeklindedir (genellikle)
Ayrıca bu saat takım elbiselerle giyileceği için çok kaba değillerdir. Kasaları incedir, bileğine taktığın zaman kaybolur gider sanki. Bu saatlerden bir tane hepimizin ihtiyacı var. Gün olur ihtiyaç olur saati bunlar. Normal zamanda da giyebilirsin ama asıl parlayacağı yer takım elbiseler olacaktır.

Arazi (Field) Kol Saatleri
Ordu kökenli bir saat kendileri. Savaş alanlarında kullanımı kolaylaştıracak özelliklerle donatılmış ve sonrasında günümüze kadar gelmiş bir saat. Günlük olarak kullanabileceğin bir saat olmakla birlikte takım elbiselerle ya da resmiyet seviyesi arttıkça kullanamayacağın bir saat olarak listede duruyor. Gel gelelim hafta sonu kampa giderken kolunda bundan iyisi olamaz.
- Sağlam saatlerdir. En önemli olayı, kasasından kayışına sağlam olması. Nezakete yer yok burada.
- Kayışları genelde kanvastan oluyor. Öte yandan deri kayışlı olanlarını da bulmak mümkün. Ki onlar bir nebze daha yarı-resmi ortamları kurtarabilecek saatler.
- Kadranları kolay okunabilir. Büyük imleçli ve kontrast renklerde kadranlara sahiptir.
- Hacking Hand (Saati ayarlarken saniye kolunu durduruyor. “Saatlerimizi ayarlayalım, 10 dakika sonra gelmezsem gidin kendinizi kurtarın” replikleri hep bu mekanizma sayesinde) [Günümüzde bazı modellerde bu özellik olmayabiliyor, bilgin olsun]

Havacı (Aviator) Kol Saatleri
Bunlar hep TopGun. Çocukken izlettiler bize öyle şeyleri ondan sonra kime sorsan büyüyünce ne olacaksın diye “pilot olacağım” dedi. Realite nedir? Hiçbirimiz pilot olamadık onun yerine havacı saatlerinin peşinden koşuyoruz. Konumuza dönelim. Havacının saati de havalı olur tabi. Daha kalabalık bir kadran var bu sefer karşımızda. Kronograflar falan görüyoruz. Zira tamamen ihtiyaçtan şekillenen bir saatten bahsediyoruz yine.
- Siyah kadran (çok nadir beyaz kadranlar da mevcut)
- Beyaz ve büyük imleçler
- Düğmeler (kronografı başlatıp durduracak tuşlar)
- Dönemine göre eklenen farklı yapılar da mevcut. Farklı zaman dilimlerini gösteren çerçeveler (bezel), dijital modeller vs.

Dalış (Dive) Kol Saatleri
Hassstasıyım. Her türlüsünün. Kendim de dalıyorum diye demiyorum ama gündelik hayatta da, takım elbiseyle de her türlü uyum sağlayabilecek bir saat. Bir de üstüne dayanıklı, bir de üstüne kolay okunuyor. Daha ne olsun?
- Basınca ve su geçirmeye dayanıklı. 100 m minimum su geçirmezlikle başlayıp giderek artıyor dayanıklıkları. (Yalnız bu konuyu ileride işleyeceğim tekrar 100 m su geçirmez saat ile 100 m derine dalamazsın bunu bil. Tamamen başka bir sınıflandırma bunlar.)
- Suya dayanıklı materyaller. Paslanmaz çelik kayış ya da silikon/lastik kayışlar kullanılır.
- Az ışık altında kolay okuyabileceğin bir kadran ve parlayan imleç ve kollar.
- Elbette olmazsa olmaz saat yönünün tersine tek yönlü dönen çerçeve (unidirectional bezel). Çerçeve konusunu da işleyeceğiz ama buradaki sebebi söyleyelim madem. Dalarken suyun altında ne kadar kaldığını ölçmek için çerçeveyi ayarlıyorsun ve öyle dalıyorsun. Tek yönlü olmasının sebebi de herhangi bir şekilde eğer çarparsan yer değiştirmesini ve süreyi kaçırmanı önlemek.
- Bir de bu saatlerin kayışları genelde normalden biraz daha bol olur. Islak elbisenin üstüne takacağın için biraz daha yere ihtiyacın var. Fakat eğer dalışa falan gitmeyeceksen kurban olayım onu bileğine tam ayarlat. Yeni yetmeler gibi gezme kolunda o saatlerle.

Şimdilik bizim için önemli ve önceliği olan genel saat tipleri bunlar. Bunlar haricinde farklı fonksiyonlara sahip saatler de var elbette. Örnekse takimetreli saatler, pulsometreli saatler bulunabilir. Fakat o tarz saatler iyice özellikli saatler. Yukarıda da bahsettiğim gibi çerçeve okuması konusunda o saatlerin özelliklerinden bahsedeceğiz.
Senin eklemek, çıkarmak istediğin bir şey olursa ne yapacağını biliyorsun. Hemen en yakınındaki geri dönüşüm kutusuna gidip yanına iki kap su bırakıyorsun. Ben akşamları o sulardan niyet okuması yapıp anlıyorum. Ama dersen ki ben işimi şansa bırakmam yorum bırak. Ya da ne bileyim Facebook ya da Twitter‘dan ulaş. Yap bir güzellik.
[mailerlite_form form_id=8]