Malum kol saatlerinin hastasıyız. Makul bütçeye alınabilecek saatlerden ve farklı saat tiplerinden daha önce bahsettik. Sıra geldi farklı kol saatlerinin farklı çerçevelerini (bezel dedikleri) nasıl okuyacağımıza. Her saat aynı özelliklere sahip olmadığı gibi hepsinin çerçevelerinde sunduğu bilgiler ve kullanım alanları da aynı değil. Sırf şekil olsun diye o kadar para verme madem alıyorsun komple neyin ne işe yaradığını bil. Değil mi ama?
İleri Sayım Çerçevesi (0-60 dilimli)
Bu çerçeve en çok karşına çıkan çerçeve olacaktır. Birçok dalış saatinde bunlardan mevcut. zaten asıl olayı da o dalış süresini hesaplamak. Çerçeve genellikle saatin tersi yönüne tek taraflı olarak döner ve 0’dan 60’a kadar dilimlenmiştir. Suyun altında ne kadar süre geçtiğini hesaplamak için çerçevenin imlecini yelkovanın üzerine getireceksin. Dakika ilerledikçe sıfır noktasından sonra zamanın ne kadar geçtiğini göreceksin böylece.

Geri Sayım Çerçevesi (60-0 dilimli)
Bu çerçeve de bir öncekinin tam tersi. Belirli bir zamana ne kadar kaldığını ölçmek için kullanacaksın bunu. Bir öncekinde yelkovanı sıfır noktası kabul ediyordun bunda da yelkovan sıfır noktasına geldiği zaman görevini tamamlamış oluyor çerçeve. Yelkovanın 15 dakika sonra nerede olacağına göre çerçeveyi ayarlıyorsun misal, sonra sıfır ile örtüştüklerinde iş bitmiş oluyor.

GMT (Greenwich Mean Time)
Eskiden, sen de hatırlarsın, hep bir Greenwich’e göre saatleri ayarlama durumumuz vardı. Fakat şimdilerde artık bu zaman dilimi kullanılmıyor zira kendisi aslında çok hassas ve doğru bir zaman sunmuyor. Bu bilgi bir kenara GMT çerçeveli saatler hala günceller ve çok şıklar. Çerçeve 24 dilimli ve akrep, yelkovan ve saniye kolu hariç bir de ekstra 24 saat kolu var içeride. Bu kol ile dış çerçeveyi diğer saat dilimine ayarlayıp iki farklı zaman dilimini aynı saatte görebiliyorsun.

Takimetre
Bu ve bundan sonra göstereceğim saatler iyice özelleşmişler artık. Rolex Daytona gibi efsane kronograf saatlerde bulunuyor bu takimetreler. Sana birim/zaman bilgisi veriyor. Misal hız ölçüyorsan eğer km/saat bilgisine erişebiliyorsun saati okuyarak. Yazıyla anlatmak biraz çetrefilli ama deneyeceğim. Bir aracın 1 km içindeki ortalama hızını ölçmeye çalıştığını düşünelim. Aracı ilk gördüğün anda başlattın takimetreyi. Araç 1 km’yi bitirdiğinde tekrar bastın ve durdu. Takimetre sana arada geçen zamanı ve hızı gösteriyor bu sabitlenmiş noktada. Elime bir yerlerden geçerse video falan çekerim belki ama o zamana kadar Youtube üzerinde bunun videolarını izleyebilirsin daha net kavramak adına.

Fazla Özelleşmiş Saatler
Şu an tek tek yazmaktan vazgeçtim diğer çerçeveleri. Zira karşına çıkması falan çok güç o saatlerin. Eğer zaten o tarz bir saat alıyorsan da büyük ihtimalle neyin nasıl kullanıldığını biliyorsundur.
- Pulsometreli saatler. Medikal saatler bunlar. Nabız falan ölçüyorsun. Longines’in var böyle bir saati.
- Telemetreli saatler. Bu da olan bir olayın saati takan kişiye olan mesafesini gösteriyor. Bir yere yıldırım düştü mesela ona ne kadar uzaksın onu ölçüyorsun. Işık ve ses aynı anda gelmiyor falan ya o aradan faydalanıp mesafe ölçümü yapıyorsun.
- Slide Rule çerçeveli saatler. Bunu birkaç defa gördüm araştırma yaparken. Sor, anladın mı nedir olayı? Yok anlamadım. Havacılık hesaplamaları falan yapılan bir saatmiş, yok çarpım yapabiliyormuşsun üzerinde falan ama kafam basmadı çok net. Varsa anlayan yoruma bırakırsa kullanımını çok sevinirim.
Bunlar aklıma gelen en temel, en çok karşına çıkacak saat çerçeveleri. Eğer dersen ki bir de şu var bir de bu var onlara da bakarız. Bundan sonra da kolundaki saatin hakkını verirsin diye ümit ediyorum. Kullanmasan bile en azından ne işe yaradığını bilsen o da bir şey.
Söylemek istediğin bir şeyler varsa kolundaki saatin vidalarını sök, içinde benim adresimi bulacaksın. Eğer çıkmazsa yorum atabilir, Facebook ve Twitter üzerinden yazabilirsin. Instagram’dan da gelirsen dev eğleniriz.
[mailerlite_form form_id=8]