Beyler daha önce bizi acil durumda kurtaracak resmi giyim kodlarını inceleyip ağızlarını burunlarını kırmıştık. Merak edenler varsa resmi giyim kodları nasıl kırılıyor, şuraya buyursunlar. Şimdi gelelim daha rahat kıyafetlerdeki kodlara. Geçen sefer en son Black Tie’larda bırakmıştık. Şimdi yine biraz daha resmi kıyafetlerle başlayıp rahat kıyafetlere doğru ineceğiz.
Business Formal
Resmiyetten çatladı çatlayacak şirketlerde çalışanlar varsa ya da böyle işlere girmeye niyeti olan varsa karşılaşacağı bir kıyafet tarzı. Fazlasını eksiğini kaldırmaz. Her şey yerli yerine olacak burada. İş yapılan yerde dikkat dağıtacak parçalara yer yok. Öyle şakalı komikli çoraplarını bu tarzla giymemekle akılcı bir hamle yapmış olursun.
Kıralım kodunu:
a) Uyumlu takım elbise. Aynı kumaştan olacak o takım. Şekil yapma yeri değil.
b) Uyumlu yelek (isteğe bağlı)
c) Takım gömleği
d) Sade kravat
e) Deri ayakkabı ve koyu renk çorap

Business Casual
Şimdi işte bir rahatlık gelmeye başlıyor bünyeye. Kravat artık şart değil. Takım elbise şekil itibariyle kullanılıyor. Yani ceket – pantolon birlikteliği devam etmekte ama bir üstteki gibi resmi değil. Daha bir ferah şirketlerde bu tarz kıyafetler mümkün. Ya da mesela üstteki gibi resmi bir şirkette çalışıyorsundur ancak bir pazar günü mangal partisine (mangal olmaz onlar zengin, olsa olsa barbekü partisidir o) yöneticinin evine giderken giyersin.
Kıralım kodunu:
a) Spor ceket ya da blazer duruma göre
b) Kumaş pantolon
c) Takım gömleği, polo tişört (bunlarla ilgili bir aşk-nefret ilişkim var), sade gömlek
d) Kravat (isteğe bağlı)
e) Deri ayakkabı ya da loafer tipi ayakkabılar.
Mevsimsel olarak da üstüne başına eklemeler yapabilirsin. İşte süveter olur, triko olur bir şey alabilirsin üstüne duruma göre fazladan.

Casual
Şimdi burada mevzu şu. Rahat kıyafet giyeceğiz diye işin tadını kaçırmamak. Şirketinin belirtilmiş bir giyim kodu yoktur, Casual Friday’i vardır (çünkü serbest kıyafet demek çok lise, çok ortaokul) ihtiyacın olur bu tarza. Bir lekeli tişört, bir yırtık kotla olacak iş olmadığı için bu arkadaşın da kodunu kırıyoruz.
Kıralım kodunu:
a) Kumaş pantolon ya da kot pantolon (kurban olayım yırtık, eski, eskitilmiş falan olmasın)
b) Ortamına göre düzgün bir şort olur. Her yer kaldırmaz dikkatli olmakta fayda var.
c) Tişört (Düz. Bak tekrar ediyorum Düz! Üstünde grafik olmasın.) polo tişört, gömlek
d) Deri ayakkabı, loafer, boat shoes, sneaker alayı olur. Yeter ki uysun.

Evet beyler genel itibariyle durum bu şekilde. Bu kıyafetin altına inmeye başladıkça artık paspallık pespayelik ortaya çıkmaya başlıyor. Geçtiğimiz günlerde “Intern” filmini izliyorduk ve filmin sonlarına doğru çok tatlı bir konuşma yaşandı. Anne Hathaway, pasaklı kıyafetleriyle hayatlarını sürdüren elemanlarına dönerek, nasıl olup da Harrison Ford gibi janti beylerin bugünkü bu pasaklı erkeklere dönüştüğünü sorguluyordu. Bizde de eski filmleri izlediğin zaman janti beyleri görmek mümkün. Sonra ne oldu da, koca bebekler halinde sokakta gezen umursamaz insanlar olduk bilemiyorum. Şımartılmış, ne yapsa kabul gören, kendisine ya da çevresine herhangi bir alanda özen göstermek zorunda bulunmayan bir tür var şu anda.
Evet iş ortamlarından, sosyal ortamlara kadar birçok alanda insanlar kimin ne giydiğine karışmıyor, doğru. Hele erkekler inanılmaz rahat. Benzer yaşta bir erkek bir kadın yan yana “rahat” kıyafetlerle konulduğunda erkekler pijamadan hallice, kadınlar ise özenli bir rahatlık içinde duruyor. Bütün erkekler ve bütün kadınlar genellemesi değil bahsettiğim şey kimse alınmasın. Ayrıca burada bu kadar söylediğim şeylerin birçoğu benim de zamanında yaptığım şeyler.
Varsa senin de ekleyeceğin çıkartacağın bir şeyler yorumlar aşağıda, Facebook ve Twitter linklerde. Davet bekleme istediğin zaman gel yaz.
[mailerlite_form form_id=8]