Şunun şurasında yeni yıla 2 gün kaldı, herkes bütün organizasyonlarını tamamladı, belirli etkinliklere davetini kabul etti, geriye ne kaldı? O etkinlik davetinin altında yazan giyim kodu nedir? Bazılarında giyim kodu da yazmıyor o zaman ne halt edeceğiz? İşin ucunda rezil olmak var. Düşünsene gitmişsin black tie bir organizasyona üstte blazer altta kot. Oldu mu canım kardeşim? Olmadı. Tufaya gelmeyeceğimiz şekilde kodları bir güzel not edelim gerzek-geçirmez (foolproof çevirdim, nasıl?) bir de kıyafet opsiyonu koyalım altına, sonra gelsin black tie’lar gitsin white tie’lar (çünkü biz hep diplomat olduğumuzdan white tie falan kasıyoruz). Resmiden az resmiye doğru sıralama aşağıdaki gibi olacaktır.
White Tie
Şimdi bu sana bana denk gelmez ama bilmekte fayda var. Bu kıyafet efendim böyle en üst mevkideki kişilerin balolarında giydikleri, törenlerde giydikleri, yok yıllık Oxford Üniversitesi buluşma balolarında giydikleri, aman efendim diplomatların yıl sonu etkinliğinde giydikleri bir kod. Öyle resmi bir durum söz konusu ki, aklın hayalin şaşar. %1’in %1’inden bahsedeceğiz neredeyse.
Kıralım kodunu:
a) Öncelikle frak giyeceksin. Evet kuyruklu olan. Siyah tabi.
b) Beyaz gömlek, beyaz yelek giyeceksin. Öyle sıradan değiller bunlar da aşağıda resme bak. Yakalar kelebek, yelek desen özel (marcella diyorlar şimdi bulamadım bizdeki karşılığını). Düğmeler falan da beyaz yalnız yanlış olmasın.
c) Beyaz papyon şart! (Whtie tie boşuna demiyor adamlar)
d) Pantolon desen yüksek belli. Siyah.
e) O ayakkabılar deri olacak, parlayacak, bakınca saçını tarayacaksın.
f) Bundan sonrası dekorasyon artık. Beyaz ya da gri eldiven mi takarsın, beyaz kaşkol mu alırsın efendime söyleyeyim madalyalarını mı sıralarsın üzerine senin bileceğin iş.

Black Tie
Şimdi burada bir kafa karışıklığı var. Forumlarda falan öyle midir böyle midir diye dönüyor. Tabi döner. Bizde böyle durumlar olmadığı için alışmadık bünyede smokin durmuyor. Sadece black tie dendiyse orada smokin gerekli. Yok eğer black tie optional, creative black tie falan denirse o zaman işin rengi değişir. Hepsinin kodunu kıracağız rahat olun. Bu kod genelde gece yemeklerinde, düğünlerde falan karşına çıkar. White tie gibi ölümüne resmi değil ama salma kendini. Bu da gayet resmi bir ortam olacak.
Kıralım kodunu:
a) Smokin giyeceksin.
b) Resmi gömlek olacak malum. Yakalar afili yine.
c) Siyah papyon.
d) Siyah yelek ya da kuşak.
e) Siyah çorap, siyah deri parlak ayakkabı.

Black Tie Optional
Şimdi bir ortam rahatlamaya başladı. Etkinlik sahibi insaflı bir kişiyse diyor ki: “Herkesin smokini yoktur şimdi bu fakirler sefillenmesin. Biz buraya opsiyonel diyelim smokini olan onunla gelsin, olmayan da takım elbise giysin öyle gelsin.” Parti sahibi gibi parti sahibi be!
Kıralım kodunu:
a) Kravat olur, renkli ya da desenli papyon olur.
b) Cekete bir yaka iğnesi olur.
c) Kuşak takmıyoruz artık. Zaten sıkıyor.
d) Cekete bir mendil olur.
e) Siyah zorunlu değil artık. Abartmadan farklı renklere geçiş yapabilirsin. Gri olur mesela takım elbisede.

Creative Black Tie
Burada istediğin kadar, üstüne yakıştırabileceğin kadar delirebilirsin. Vay efendim yeşil kadife ceket mi giyersin, mürdüm rengi ceket siyah pantolon mu çekersin artık orası senin bileceğin iş. Ama bir konuda dikkat et kurban olayım bak çok sakat burası, yaratıcı olacağım derken palyaço olmak da var işin ucunda. Çok darda kaldıysan çok fazla abartma hareketleri.
Kıralım Kodunu:
a) Şal yaka ceket olur.
b) Kravat da olur papyon da olur.
c) Tek ve cesur bir renkte smokin olur.
d) Kontrast ceket-yaka hareketlenmesi olur (selamlar Başar)
e) Koyu kahverengi ayakkabı bile olur.

Şimdi bunlar en resmi haller. Bunları bir sindirelim. Sonra bir tane daha hazırlarım orada da iş hayatında falan daha çok karşımıza çıkan kodları kırarız. Kod dediğin nedir anam, kırmak için varlar. Yeni yıl gecesinde eğer böyle bir etkinlikte olacaksanız bir fotoğraf falan paylaşın da bir alkışlayalım.
