Geçenlerde savaş sanatlarıyla ilgili bir yazı okuyordum ve bu yazının içinde bir yerde bir Çin hikayesinden bahsediliyordu. Hikaye anonim olarak geçtiği için gerçekten eskiye mi dayalı yoksa günümüzde birisi yazdı da eskiden kalma mı dedi bilemiyorum ancak son söz gayet güzeldi. Bahçede bir savaşçı olmak, savaş alanında bir bahçıvan olmaktan daha iyidir. Hazırlıklı olmak, zor anlarda ne yapılacağını bilmek, korumayı ve korunmayı bilmek konuları bizde çok fazla konuşulan şeyler değil. Gerek doğal gerek yapay felaketlerin yaşandığı günlerde bu kadar hazırlıksız kalmak, kriz anında aciz kalmak çok can sıkıcı benim için. Birkaç zamandır aklımda olan şeyleri de “bazı olaylardan sonra” hayata geçirmeye karar verdim. Adım adım daha hazırlıklı biri olmaya çalışacağım. Bu noktada da sizlere kendi araştırmalarımı ve yaptıklarımı sırayla ileteceğim.
Tekrar söyleyeyim ne olur ne olmaz. Ben bir hayatta kalma uzmanı ya da kıyamete hazırlanan birisi değilim. Eğer bu konularda daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız işin uzmanlarına danışın veyahut kendi araştırmalarınızı derinleştirerek sürdürün.
Günlük Kurtuluş Çantası
Aslında bunun adı EDC (Every Day Carry). Yani öyle kurtuluş çantası falan değil. Her gün yanında gezdirdiğin malzemeler ama bir şekilde hayatta kalmaya bağlandığı bu konsept böyle çevirdim ben. Eğer başka bir Türkçe ismi varsa seve seve değiştiririm.
Onlarcasını inceledim EDC’lerin. Aralarında saçma olanları var, bizim ülkemize uyarlanamayacak olanları var, sadece doğa için uygun olanları var. Ben bunların arasından daha ziyade şehir hayatında her gün yanında taşıyabileceğin ve kriz anında ihtiyacın olabilecek temel malzemelerden bir derleme sunacağım. Farklı senaryolar için farklı ekipmanlara ihtiyacın olacağını unutma. Bunları da zaman içerisinde inceleriz gerekirse.

a) Cüzdan / Anahtar / Telefon
Bu üçlüyü zaten yanına her türlü alıyorsun zaten. Ama kendine bir liste hazırlayacaksan bunları es geçmemekte fayda var. Cüzdanının içine bir iki yara bandı falan koyabilirsin mesela fazladan. Telefonunun arkasına taktığın kapak ile batarya arasında kalan araya yine benzer bir depo alanı olarak kullanabilirsin. Anahtarlığına harici bellek, anahtarlık feneri gibi şeyler ekleyebilirsin.
b) Saat
Saat geldi mi yine karşımıza. Hayatta kalmaya kalktığında da yine en çok ihtiyacın olacak şeylerden birisi olacak. Analog bir saat ile yönünü bulabilir, telefonunun pili bitse dahi saatin kaç olduğunu öğrenebilir, tarihi takip edebilirsin. Zamanı takip edebilmek sana her anlamda yardımcı olacaktır. Saatler konusunda tavsiyeleri istiyorsan eğer buraya bakabilirsin.
c) Çakmak
Sigara içip içmiyor olman mühim değil bu noktada. Ateşi ehlileştirmek insanlığın yaptığı en başarılı işlerden bir tanesi. Mümkünse Zippo çakmaklara yönelmende fayda var. Hava koşullarının ne olduğunu pek önemsemeksizin yanan çakmaklar bunlar. Ayrıca Zippo’nun iç mekanizmasındaki pamuğu kaldırdığın zaman ortaya çakmak taşlarını depolayabileceğin bir alan daha çıkıyor. Bu sayede zor durumda kaldığında o çakmak taşlarını toz haline getirip bir kıvılcım çıkartarak ateş elde edebilirsin.
d) Bıçak – Çakı
Şimdi bunu yazarken çekiniyorum açıkçası. Kimin okuyacağını bilmiyorum bu yazıyı. Dolayısıyla uyarı olarak diyorum ki genç arkadaşlar bu maddeden uzak durun. Ruh sağlığının iyi olmadığını düşünüyorsan uzak dur. Kavga etmeye meylin varsa, sıkça kavgaya giriyorsan uzak dur. Bıçaklar oyuncak değildir. Sadece zor bir anda dışarıda kaldığında ve bir şeyleri kesmeye, bir şeyleri açmaya ihtiyacın olduğunda elinin altında olmasını isteyeceğin bir parça. Mümkünse kilitli olanlarından kullanmaya gayret et.
e) Fener
En önemsiz anlardan, ülke çapındaki elektrik kesintilerine kadar her an işe yarayacak bir parça. Telefonun feneri var diye güvenme. Telefonların pili çoğu zaman geceyi görmüyor zaten. Yanında pili dolu bir fener her zaman bulunsun. Dev fenerlerden bahsetmiyorum tabi, ufak avuç içi kadar LED fenerler gayet verimli olarak çalışıyorlar.
f) Düdük
Kriz anında yerini bildirmek istediğinde az bir eforla insanlara nerede olduğunu söyleyebilirsin bu ekipmanla. Başımıza gelecek en kötüsünü düşünüyoruz şu anda. Göçük altında kaldığını düşün ya da ormanda kaybolduğunu, ortamın ne olduğu hiç fark etmez her zaman işine yarar.
Bunların haricinde de ekleyebileceğin malzemeler var tabi. Parakord olabilir mesela, elektrik bandı olabilir, ne bileyim ilk yardım seti olabilir, termos/matara olabilir, güneş enerjisi ile doldurabileceğin telefon pili olabilir, harici pusula olabilir, marker kalem olabilir, tebeşir olur… Velhasıl listeyi istediğin şekilde uzatıp kısaltabilirsin. Öte yandan dediğim gibi bu sadece gündelik taşıma için. Bakkala giderken de yanında olacak şekilde. Bunlar haricinde bug out bag (kaçış çantası), get home bag (eve dönüş çantası), survival kit (hayatta kalma seti) falan gibi bir ton farklı ekipman çalışması yapmak mümkün. Bunlardan bir set hazırlayıp sevdiklerine de vermende fayda var diye düşünüyorum.
Dediğim gibi bu ilk liste benim araştırmalarımın sonunda hazırladığım bir liste. Bugünden tezi yok listeyi de tamamlamaya başlayacağım. Ancak unutma ki tek başına bu malzemeler ya da daha fazla malzeme senin hayatta kalman için yeterli değiller. En fazla işini kolaylaştıran ürünlerdir bunlar. Mühim olan gerekli becerileri kazanmak.
Varsa senin de eklemek istediklerin bu listeye ya da belirtmek istediğin başka şeyler varsa yolla gelsin Facebook‘a, yolla gelsin Twitter‘a.
[mailerlite_form form_id=8]