Giyimin onlarca noktasını kurcaladık şimdiye kadar. Fakat belki de en temel konuyu atladık. Desenler! O kadar çoklar ki aslında desenler erkek kıyafetlerinde. Gömleğinde ayrı, kravatında ayrı, takım elbisesinde ayrı, ceketinde ayrı, pantolonunda ayrı. Bunların hepsini bir araya getirip de düzgün bir kıyafet çıkartmak kimi zaman zor olabiliyor. “Bu kravat bu gömlekle oldu mu ya?” sorusunun en temel çözümü neyin neyle nasıl olacağını az çok bilmekten geçiyor. En azından temelleri oturtsak yeter. Gerisi zaten deneme yanılma.
Azı Karar Çoğu Zarar
Tamamı düz renklerden oluşan parçalarla bir kıyafet yapmaktan vazgeçtin ve biraz işleri renklendirmek istiyorsun. Süper haber ama ipin ucunu kaçırmadan yapmakta fayda var yoksa bir anda ortalık karışabilir. Önce bir desenli parçayla başla işe. Düz bir ceket mi giyeceksin? İçine mesela çizgili bir gömlek giyip, düz renkli bir kravat takarak başla. Baktın her şey yolunda gidiyor, ikinci desen parçasını da ekle. Yine düz ceketli olduğunu düşünelim. Bu sefer çizgili gömleğin üstüne mesela noktalı bir kravat dene. Ya da damalı bir gömleğin üstüne çapraz çizgili bir kravat da olabilir mesela.
Gömlek ve kravattan sonra desen ekleyeceğin parça takım elbisen/ceketin olacağı için orada biraz daha temkinli olmakta fayda var. Üç parçanın üçü de desenli olduğu anda ya efsane bir stil ikonu haline gelirsin ya da görenler sana ellerinde meşale ve tırpanlarla saldırırlar. Karar senin.
Bak tam olarak bu şekilde. (Arkadaşlar Brooks Brothers’ın sayfasından. Linkler şu şekil: 1 2)
Aynı Desenleri Kullanacaksan Dikkat!
Diyelim ki tek bir desen seçip bütün parçalarında bunu kullanmak istiyorsun. Hepsi diyorsun çizgili olacak. Burada şaşı-bak-şaşır görseli haline gelmemek adına dikkat etmen gereken bir iki unsur var. Bunlardan ilki, desenlerin aralıkları/kalınlıkları/boyutlarının farklı olması. Pinstripe (çok ince çizgili) bir takımın varsa, çok ince çizgili bir gömlek giymektense daha cesur, kalın çizgili, hatta çubuklu diyelim ona biz, gömlekler giymeyi tercih edebilirsin. Üstüne bir de çizgili kravat takacaksan onun da çizgilerinin boyutu gömlek ve ceketten farklı ve hatta diyagonal olmalı ki gözler yanmasın. Hepsi birbirinin aynı boyutta olursa bu sefer kötü bir çizgi film mafyasına benzersin benden söylemesi.

Desenler + Renkler = Güzel Kıyafetler
Desenleri oturtmaya başlarken birden bire ikinci bir sorun çıkıyor karşına. Renkler! Birini hallettim derken öteki uymuyor, ötekini hallederken beriki bozuluyor. Sıkıntı yok! Daha öncesinde bir renk uyumu tablosu hazırlamıştık. Oradan kopya çekebilirsin sıkıştığın anda. Peki şu anda desenlerle olan kısımda bizi ilgilendiren kısmı ne?
Desenlerle birlikte kıyafetine birden fazla renk bir anda giriyor. Hangi rengi kullanacağına iyi karar vermen gerekiyor burada. Bir üstteki resimde soldaki kıyafete bak mesela. Şimdi orada kırmızıyı ana renk olarak alsaydı, saçma ama, kırmızı bir takım mı giyecekti bu adam? Onun yerine makul olanı yapıp lacivert renklere yürüyor. Sen de bunu kovalayacaksın. Desenlerdeki bir rengi kıyafetin geri kalanlarıyla uydururken diğer rengin de yaptığı kontrastın rahatsız edici olmamasına özen göstereceksin. Bence çok net becerirsin bu işi sen buraya kadar geldikten sonra.

Şimdi burada güzel bir temel attık. Bundan sonra yavaş yavaş yukarı doğru katmanlayarak çıkacağız. Adım adım bu işler. Kafamız rahat etsin neticede. Senin eklemek istediğin bir şeyler varsa beklerim. Yorum atabilirsin, Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden ulaşabilirsin.
[mailerlite_form form_id=8]