Bizim memlekette bu iş çok yaygın. Herkes kot pantolonunun üzerine bir ceket çekip çıkmak istiyor. Gerçekten liseliler de benzer düşünüyor bu konuda, koca koca adamlar da. Gel gelelim çoğu zaman hüsranla sonuçlanıyor bu çabalar. Ben de yıllar yılı kaş yapayım derken göz çıkarttım. Çoğu zaman da isyan edip hiç bulaşmadım bu işe. “Yahu” diyordum içimden “bir hilesi hurdası vardır illa bunun, yapan nasıl yapıyor” diyordum, fakat bir türlü bulamıyordum. Biliyoruz ki biraz inadın yapamayacağı şey yok şu hayatta (düşün mermere neler yapıyor). Ben de adım adım başladım, araştırmalar denemeler, dev yanılmalar falan derken tuzaklardan uzak durmanı sağlayacak bir formülle geldim karşına. Kafan rahat olsun canısı artık kot pantolon takımı seni hiç bozmayacak.

Mutlu Sabahlar Düzgün Kot Pantolonu Seçmekle Başlar
Bu tarzı tamamen kot pantolon üzerinde şekillendireceğimiz aşikar. Bu sebeple önceliğimizi kot pantolona vermek gerek. Daha önce birkaç yazıda bahsettik buna benzer şeylerden ama yine hatırlatalım. Bir defa sağında, solunda yamadır, yırtıktır, eskitmedir, taşlamadır falan olmayacak. Tertemiz, düz bir pantolon olacak. Kesimi de öyle hipster darlığına sahip olmayacak. Çok rica ediyorum, olmasın öyle şeyler. Paçalara doğru hafif daraltılan pantolonlar bir nebze ama tayttan hallice bir pantolon olmaz. Koyu yıkama pantolonlar her türlü yürür. Böyle koyu lacivert bir kot pantolon net olur. Siyah kot pantolonlar da olur olmasına ama onlar da kendi aralarında çok değişiklik gösterdiği için şu olur desem öteki olmaz sıkıntı yaşarız.

Sırada Gömlek Var
Pantolonu çektikten sonra üstüne bir gömlek çekeceksin. Mümkünse takım elbise gömleği olsun. Oduncu gömleklerini çok sevmeni anlayabiliyorum ama şu anda hedeflediğimiz tarz başka canısı. Cumartesi akşamı arkadaşının manitasının partisine gideceğini düşün. Ne çok cıvcıvlı olup sırıtmak istiyorsun ne de iyiden iyiye pasaklı. Biraz daha afili olmanın faydalarını biliyoruz hepimiz. Dolayısıyla şimdi tertemiz, ütülü beyaz bir gömlek giyiyorsun bunun üzerine. Gömlek mevzusunu hatırlatmama gerek varsa eğer buradan devam edebilirsin.

Sırada Ayakkabı ve Kemer Var
Şimdi temeli bitirmenin son aşamasındayız. Bu noktada daha önce de sıklıkla bahsettiğim şu takım elbise botları tercih edilebilir. Ya da yine monkstrap(deri tokalı) ayakkabılar, oxford ayakkabılar, wingtipler falan kullanılabilir. (Kendime not: Üşenme ayakkabı mevzusu hazırla böyle olunca olmuyor.) Şimdi göreceksin ünlü beyler beyaz sneakerlarla hop diye kotarıyor işi. Ama abi o kadar sakat bir şey ki o. Ben daha sokakta %100 başarılı olan adam görmedim bu konuda. O yüzden güvenli oynayıp kazanmayı, riske girip kıyafeti hiç etmeye tercih ederim. Mümkünse sneakerdan uzak durup daha formal ayakkabılara yönel. Elbette kemer mevzusunda anlattığımız gibi ayakkabı ve kemer uyumunu hem renk, hem deri, hem de desen anlamında uydurmayı unutmuyorsun.

Gelelim süslemeye
Bu noktaya geldikten sonra kot pantolonu daha şık giyiyor sayılırsın otomatik olarak. Bunun üzerine bir kaç parça ekleyip çıkartarak olayı iyice pekiştireceğiz. Ayrıca pekiştirme fiilini yıllar sonra ilk defa kullandığım için bir alkış rica ediyorum.
- Tek Bir Yelek. Dün uzun uzun yelek mevzusunda, nasıl yelek ve kot pantolonu giyebileceğinden bahsettim. Bir oraya bakarsın. Kısaca bahsetmek gerekirse, daha gündelik kumaşa ve kesime sahip bir yelek alıp yukarıda oluşturduğun kombinasyonun üstüne giydiğin zaman tamam oluyorsun. Bir tık öteye taşımak istersen elbette kravat ve papyon her zaman seçenekler dahilinde. Ha takmam ben dersen de sıkıntı yok. Ama keşke taksan.

- Ceket ve Mendil. +Kravat +Yelek +Hırka Bu da çok canısı bir ikili. Güzel bir spor ceket çekebilirsin üzerine mesela bütün onların. Kravatın çok fazla geleceğine inanıyorsan eğer ortama basit bir yaka mendili ile işi bağlayabilirsin. “Ooo karşim detaycılık yapmışsın” derler. Yap o işi detaycılık iyi iş.
- Üstüne bir kravat atarsan kralsın bunun. Bir de tabi kravat iğnesi kullanabilirsin.
- İçine elbette yelek ya da hırka giyerek iyice çıldırtabilirsin kıyafeti.
Burası tamamen sana kalmış. Spor ceketler ya da klasik olmayan blazerlar tercih ederek işini garantiye al ceket konusunu. Asıl mesele o çünkü. Takım elbise ceketini giymemen gerektiğini biliyorsun zaten. Ha ama illa takım elbise ceketini giymek istiyorsan şu iki şeyi aklından çıkartma. Bir, eğer tek bir tane takım elbisen var ise asla ama ASLA o takım elbiseyi birbirinden ayırma. Bunun yerine şık bir süveter, hırka falan giy kotunun üzerine. Çünkü tek bir takım elbisen varsa ihtimal ki sadece özel günlerde kullandığın ve haricinde hiç giymediğin bir parça o dolabında. Dolayısıyla bu özel gün kıyafetini riske atmamalısın. İki, hadi diyelim takım elbise ceketini kullanmakta ısrarcısın, ya da bir keyif senin için, o zaman renklere çok dikkat et. En temizi antrasit koyu gri ceketleri giymeye çalışmak. Siyah falan zaten öte zor bir renk gündelik hayatta. Onun dışındaki renklerde de sıkıntı yaşaman mümkün. Hele ki desenli ceketlerde, karelilerde falan eğer ne yaptığını bilmiyorsan inanılmaz kötü durur üzerinde haberin olsun.

- Her zaman tabi V yaka bir kazak ve kravatla da yükseltebilirsin kot pantolonun şıklığını. Ama artık havalar inceden ısınırken kazaklara falan girmenin lüzumu yok. İnce triko olabilir belki onun yerine. Hatta mesela başlamak için güzel bir nokta burası. Diğer parçalar dikkat çekmeye çok müsaitler. Ancak bu tarz bir V yaka girişimi ve bir kravatla çaktırmadan tarzını geliştirmeye başlayabilirsin.
Bu maddelerin işine yarayacağını ümit ediyorum yolculuğunda. Eğer denediğin halde hala istediğin sonucu elde edemediğini düşünürsen yazarsın bana bakarız bir çaresine. Benim de anlatmayı atladığım şeyler olabilir. Ayrıca senin eklemek istediklerin varsa bize bir boy fotoğrafı, bir mayolu fotoğraf ve bir kırmızı elma ile P.K.344330’e posta atarak ulaşabilirsin. Ya da yorum bırakabilir, Facebook ve Twitter üzerinden yazabilirsin.
[mailerlite_form form_id=8]