Hangimize dar olmadı ki bu soru? O şişeyi açıp, bitirmeyip, bir süre sonra tekrar kedi gibi hangimiz dolanmadık ki o şişenin önünde. “Acaba bozulmuş mudur? Alkol bozulur mu ki acaba? Tadı bir garip ama bunun tadı zaten hep garip.” cümleleriyle yanıp tutuşmadık mı yıllarca. En sonunda gelinen noktada açıldığı zaman bitsin de içimize dert olmasın oldu. Nice koç yiğitler bu yolda karaciğerlerini kenara koymak durumunda kaldı. Bu strese, bu meraka, bu muğlaklığa bir dur demenin zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Orkun sağ olsun konuyu gündeme getirmişti, bizde üzerimize düşen vazifemizi yerine getiriyoruz.
(+18 Uyarısı: Gençler ne yapmıyoruz? Alkol almıyoruz! Biz kayıp neslin bebeleri olarak böyle kötü alışkanlıklar edinmiş olabiliriz ama size yasak. Yapmayın, etmeyin. Özenmeyin. Özenilecek bir tarafı yok. Bunlar sadece bilgi olsun diye aklınızın bir köşesinde durabilir onun dışında aman diyeyim.)
Alkol Neden Bozulur? Nasıl Bozulur?
Şimdi önce şu konuyu bir netleştirelim. Netice itibariyle alkol dediğin şey kimyasal bir yapı. Haliyle belirli etmenlerle yapı bozulabilir ve eskisi gibi olmaktan çıkabilir. Buna da ne sebep olur? Hatırla lise kimya bilgilerini. Sıcaklık, ışık ve hava (oksidasyon) sebep olur. Haybeye demiyor adamlar güneşten uzak ve serin yerde muhafaza ediniz diye. Bir bildikleri var. Dolayısıyla bizim dikkat edeceğimiz noktalar bu üç etmen olacak. Şişeyi açtığımızı düşündüğümüz için zaten bir defa hava ile temas etmeye başladığını kabul ediyoruz. Ve saat çalışmaya başlıyor. Şimdi bundan kaçınamayacağımıza göre ısı ve ışığa bir çözüm getirmemiz gerekiyor. MARUZ BIRAKMA! Al sana çözüm. Tertemiz. Mis. Oh. (Isı ve sıcaklığın bir farkı vardı ama hatırlamıyorum aranızda fizikçi falan varsa beni dövmezse sevinirim.)
Peki bütün içkiler aynı anda mı bozulur? Yoksa “bütün içkiler bozuluyordu, birinciliği şaraba verdiler” dizesi doğru mu? Bakalım.
Şampanya Ne Zaman Bozulur?
Şimdi bir defa şampanya şişesini açıp bitirmediysen gerçekten senin sinsi bir insan olduğundan kuşkulanırım. Sana zerre güvenmem, günahım kadar da sevmem seni. Bu nasıl bir kendini bilmezlik diye de kızarım. Ama bir sorun oldu bir şeyler oldu bitiremedin diyelim o zaman da çok vaktin yok. Malum kendisi gazlı, köpüklü ve bu arkadaşlar gemiyi terk etmek konusunda gayet aceleciler. Açılan bir şişenin en fazla 24 saati var. Ki o zaman bile bir şeye benzemeyebilir.

Brendi Ne Zaman Bozulur?
Düzgün saklama koşulları sağlandıktan sonra brendi şişesi açılsa da bozulmaz. Öyle de dayanıklı öyle de canısı bir içki. Bunun için tabi serin ve güneş almayan bir yerde saklamakta fayda var. Fakat tabi şişe açıldıktan sonra alkol uçucu olduğu için buharlaşma başlıyor. Zaman içinde kayıplar olacaktır şişende. Bu aynı zamanda lezzet kaybına da yol açabilir. Bunu da kokusundan anlarsın zaten. Baktın kötü kokuyor, rengi yerinde değil falan hiç ağzını yorma hemen dök.

Rom Ne Zaman Bozulur?
İçindeki korsanı uyandırdın, denize açıldın, bir adaya geldin ve her tarafta rom buldun. İçmeli mi içmemeli mi? Yoksa hiç bulaşmamalı mı? Ama sen, bulaşmazsan korsan olamazsın kiiiiii! Doğru koşullarda, yani serin ve güneşten uzakta, saklanan romlar neredeyse sonsuza kadar saklayabilirsin. Ama şişe açıksa en fazla üç ay sonra o rom çöpe gider.

Cin Ne Zaman Bozulur?
Cin de aslında dayanıklı bir alkol. Doğru şartlarda saklandığında kapalı bir şişe cinin ömrü ziyadesiyle uzun. Hatta açıldıktan sonra bile eğer düzgün şartlarda saklarsan 8 seneye kadar dayanabileceği söyleniyor. Ama tabi bir süre sonra tadı – çok kötü olmasa da – bozulmaya başlayacaktır. Sen yine de kendine 2 3 sene de bunun süresini. Zaten o sürede tükenmediyse sonrasında da tükenmeyecektir belli ki.

Votka Ne Zaman Bozulur?
Al bir sağlam içki de burada. Kapalı şişe bir votka yıllarca tadını kaybetmeden durabilir. Açıldıktan sonra da yıllara meydan okuyup 10 seneye kadar dayanabilir. Tabi bu sırada bahsettiğimiz buharlaşma kısmı olacaktır illa ki. Ancak Absolut’tekiler diyorlar ki siz yine de aldıktan sonra 2 sene içinde tüketmeye bakın. Gerçi bunu aromalılar için diyor ama olsun biz yine de her türlüsü için ciddiye alalım.

Tekila Ne Zaman Bozulur?
Tekila sırf seni beni bozmuyor, kendini de çok hızlı bozuyor. Şişe açıldıktan sonra 3 ila 6 ay içinde tüketmen lazım. Sonrasında ne agave tadı kalıyor ne bir şey. Zaten ben daha kenarda bekleyen tekila şişesi görmedim. Açıldıktan sonra 3. shot itibariyle birisi şişeyi bitirme gazına geliyor ve çevresindekileri de ikna ediyor. O yüzden çok takılma buraya.

Şarap Ne Zaman Bozulur?
Tekelden aldığın yirmi liralık şarabın dolabında yıllanması hayaliyle yaşayanlar varsa aramızda onlara kötü haberimiz var. Öyle olmuyor o iş. Ondan sirke çıkar ama çok istersen. Yıllanmış sirke de bir işe yaramaz herhalde. Şimdi yıllandırılmış kaliteli şaraplar açıldıktan sonra bir iki gün dayanabilir ancak. Onun dışında daha genç şaraplar, senin benim aldıklarımız, buzdolabında bir iki hafta dayanır. Sonrasında başlar ekşi ekşi kokmaya bir sirke olur. Dolabın içini silersin onunla ancak.

Benim aklıma gelenler, bulabildiklerim bu şekilde. Senin merak ettiğin ya da bildiğin ve eklemek istediğin bir şey varsa bana bir şişe Lagavulin 16 alıyorsun. Aldığın yerde de neden aldığını söylersen sana bir kart veriyorlar. O kartı herhangi bir ankesörlü telefona taktığında direkt beni arıyor. Sonra işte gelirsin karşılıklı içeriz. Ya da yorum atabilirsin aşağı. Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden de ulaşabilirsin elbette.
[mailerlite_form form_id=8]