Lingo lingo şişeler anlattık, ağır ağır alkoller anlattık şimdiye kadar. Sıra geldi likörlerden bahsetmeye. Bizde genel olarak likör dendiği zaman akla gelen dedelerin, anneannelerin Türk kahvesinin yanında birbirlerine ikram ettikleri ufak birer nane ya da vişne likörü geliyor. O noktadan da bir adım öteye geçemiyor kafalarda. Gel gelelim işin aslı o değil. Bayıla bayıla yuvarlanan Bailey’s falan hep likör. Hayat ne acayip yahu, bir bakmışsın likör içmiyorsun bir bakmışsın dolabını donatmışsın. Vay arkadaş.
(+18 Uyarısı: Şimdi bu yazıyı okuyorsan senin otomatik olarak +18 olduğunu düşünürüm. Zira oturup yaş onaylama sistemi kuracak kod bilgim yok. Dolayısıyla senden ricam bunları çok merak ediyorsan sadece oku. Özenme, alkol kötüdür, pistir, leştir. Özenilecek bir tarafı yok. Git spor yap bunları okuyacağına kadar. Ayrıca ne işin var la bilgisayar başında git gez biraz gençsin daha.)
Likör Nedir?
Verelim tanımı Uğurcum: “Damıtılmış alkollerin üzerine şeker eklenmesi ve sonrasında bitkiler, krema, meyveler, baharatlar, baharatlar vs. gibi ek maddelerle tatlandırılması ile oluşturulan içkilere verilen isimdir.” Resmen vizyon genişleten bir tanım değil mi? Bunlar genel olarak %15-30 (hacmen) arasında değişen alkol oranına sahipler. Yani standart bir içkiden daha düşük. Koy cebe. Bir de daha tatlılar. Onu da koydun cebe. Bir de daha kıvamlılar, yoğunlar. Onu da koydun mu cebe? Koy onu da. Bu durumda her meyveli alkolü likör sanmayacağız demektir. Mangolu votka yarından itibaren likör olmayacak yani.
(Gereksiz Bilgi Parantezi: İngilizce kaynaklara bakarsan kafan karışmasın diye not düşüyorum. Liquor bu bildiğin içki. Liqueur bu da şimdi anlattığımız likör. Ne adamım be. Neler düşünüyorum senin için. Kıymetimi bil.)

Başlıca Likör Tipleri
Şimdi aklını yitireceğin kadar çok çeşitte likör mevcut dünyada. Hepsini almaya kalksan en yakın bankayı soyman gerekir. (Sakın banka falan soyma la!) Dolayısıyla sana rafine mi rafine bir bilgi topçuğu vereceğim şimdi. Barda göreceğin, evine koyduğun zaman façanın yanacağı, “sen bu işi biliyon yeaa” dedirtecek sıralamayı vereceğim. Buyursunlar.
Kahve Likörü
O hani milletin bayıla bayıla izlediği, geyiklerini paylaşmakla bitiremediği, yeri gelip dövmelerini yaptırdıkları “Big Lebowski” filmi var ya hani. Hani o filmde Dude sürekli de bir kokteyl içiyor ya, White Russian. Haaah işte onun içindeki likör bu. Kahlua markası var en çok denk geleceğin. E sırf White Russian değil tabi. B-52’de, Black Russian’da kullanıldığı gibi daha bir ton kokteylde de denk gelebiliyorsun. Güzeldir, al koy kenara.

Krema Likörü
Kulaklarda yankılandı mı Irish Cream? Güzel. Bailey’s misal en kral örneklerden bir tanesi buraya. İrlanda viskisi ve krema ile yapılan bu likörün bir ton çeşidi mevcut ama klasik iyidir. Hayatının bir evresinde Irish Cream Coffee içmekle ilgili atış tutuşlar hep yapılır, bu arkadaş olmadan o iş olmaz. Koy kenara.
Bir de bonus vereyim buraya; Amaraula! Çok acayip bir lezzet, aklını yersin. Ama ilk şişelerden biri yapma tabi. Önce standardı topla sonra bakarsın bu cıvcıv kısmına.
Meyve Likörleri
Bu noktaya zaten az çok aşinayız hepimiz. Yine barlarda en çok karşına çıkacakları yazayım ben sana. Cointreau mesela en çok göreceklerinden. Markası o. Portakal likörü özünde. Triple Sec diye duyacağın şey de bunun şemsiye adı. Hem kokteylin içinde kendine yer bulur hem de yakılması gerekiyorsa kokteylin alev almayı da bilir. Limoncello var yine mesela, limon likörü, bu da çok meşhur oldu bir aralar. Bir de bizim meyve likörlerimiz var işte bildiğin evde falan da yapılabilen.

Kuruyemiş Likörleri
Böyle de deyince sanki gidip yarım kilo karışık alacakmışız gibi oldu ama düzgün bir isim bulamadım. Fakat bahsettiğim şey mesela Amaretto (Acıbadem Likörü). Çok acayip bir şey bu da. İçini yumuş yumuş yapıyor adamın. Sek, buzlu ya da kokteyl içinde içebilirsin bunu da. Godfather kokteylinde var mesela. At sepete.

Aklında Bulunsun Likörleri
Misal viski likörleri. Bu Jim Beam Honey falan. Ballı viski dediğin şey likör oluyor. Campari yine çok karşılaşacağın bir likör markası. Negroni kokteylinin içinde var kendisi. Bir de tabi Southern Comfort. Meyve, baharat ve viski ile tatlandırılmış bir alkol. Enteresan bir şey.
Bunların haricinde milyar milyor milyan tane daha likör var ama yani karşına çıkması düşük ihtimal o yüzden hiç onlarla kafanı şişirmeye gerek yok. Evime alacağım diyorsan da yine bunları alsan kafi ilk aşamada. Sonra sonra diğer lezzetlere yönelmek istersen o zaman bakarsın onlara.
Senin eklemek istediğin, “bundan nasıl bahsetmedin insafsızın evladı” demek istediğin şeyler varsa iki çay söyle biri açık olsun, açığın altında adresim yazıyor. Ya da yorum at, Facebook ve Twitter üzerinden ulaş. Olmazsa Instagram‘dan takip edip oradan sorularla sıkıştır.
[mailerlite_form form_id=8]