Korsan şakaları yapmadan bu bölümü yazıp yazamayacağımı bilemiyorum ama deneyeceğim. Şimdi ‘Arrrrrrrrrrrrrrrrrr’kadaşlar (yapmadan olmuyormuş demek ki) rom mühim bir içki. Tek başına içebildiğin gibi aynı zamanda birçok kokteylin de içinden bize el sallıyor. Bilhassa yazlara hasret olmamıza sebep, nenesi ölesice, Mojito’nun içinden göz kırpıyor bize. Canını yediğim. Genelde karşımıza beyaz rom çıkıyor ama sadece orada bitmiyor mevzu. Bunun sarısı (gold) var, efendime söyleyeyim siyahı var (black rum/dark rum), baharatlısı var (spiced) falan. Daha fazlası da var ama yani biz bunları bir aradan çıkaralım gerisine sonra bakarız.

Rom Nedir?
Şeker kamışının fermente edilmesi ve sonrasında damıtılmasıyla elde edilen içki. Sonrasında da fıçılarda yıllandırılıyor. Bu kadar çok farklı türünün olmasının sebebi de hem dünyanın her tarafında üretilebiliyor hem de diğer bazı içkiler gibi katı yasalarla üretimi kontrol altında tutulmuyor. Hatırlarsan daha önce şampanya gibi, konyak gibi içkilerdeki üretim hassasiyetlerinden bahsetmiştik. Bunda öyle bir şey yok. Aksine saldım çayıra mevlam kayıra.

Beyaz Rom
Evinde bir bar kuracaksan ilk beşe girer bu arkadaş. Döndür döndür kullan. Bu rom türü distilasyon sonrası filtreden geçirilerek berrak bir görüntü elde etmesi sağlanır. Genellikle yıllandırılmaz dolayısıyla da tadı çok kompleks değildir. Sek olarak içmesine içersin de için kıyılır benden demesi. Ama yap bir Mojito, peh! Ben henüz denemedim ama belki bu yaz yapabilirim, meyve salatasının da içine eklenebiliyormuş. Kafalara gel.

Sarı Rom
Altın rengini genellikle yıllandırıldığı meşe fıçılardan alıyor. Markadan markaya değişen lezzetlere sahip olmakla birlikte bir karamel tadı, biraz yanık badem tadı ve elbette biraz da meşe tadı alınabiliyor. Yap bir Cuba Libre abime sarı sarı romlarla neşesi tadı yerine gelsin. Rom kola deyince ergen oluyorsun, Cuba Libre deyince afili, unutma. (Misket limonu savunması yapmaya gelecek arkadaşları sağdan tek sıra halinde kabul ediyoruz)

Siyah Rom
Daha yıllanmış, daha kararmış, daha yoğun tada sahip olmuş, çok acayip bir şey olmuş. Yine markadan markaya değişmekle birlikte kahve, bitter çikolata, vanilya ve tütsü tatlarını alabiliyorsun. Siyah rom denizcilerin tercih ettikleri bir içkiydi vakti zamanında dolayısıyla biraz sert çocukların diyarına giriş yapmış oluyorsun bu noktada. Dark Mojito yaparsın mesela ya da Rum Old Fashioned yapabilirsin.

Baharatlı Rom
Genel olarak romların baharatlı bir tadı olsa da “baharatlı rom”lar çok geniş yelpazede farklı lezzetler sunuyorlar. Herkesin damağına uyacak bir tat yakalamak mümkün burada. Eskiden düşük kaliteli içkileri baharatlarla karıştırıp o kötü tadı kırmak için bu yola başvurulmuş olsa da günümüzde tamamen bir keyif işi haline gelmiştir. Biberiye tatlarından tutun da daha turunçgil lezzetlerine ulaşabileceğiniz birçok tür mevcut.
Bir dip not verelim. Bazı markalarda “Spiced Dark Rum” ya da “Spiced Gold Rum” gibi yazılara denk gelebilirsiniz etiketlerde. Kafalar karışmasın onlar da baharatlı romlardır. “Ha iyi bu siyah rommuş alayım” olmasın. Bambaşka lezzetlerle karşılaşabilirsiniz.

Daha yaza çok var tabi ama Mojito hayalleri bu hale getirdi bu yazıyı. En azından temel tiplerin üstünden geçtik. Bundan fazlası da var ama ben ne denk geldim ne tadına baktım o yüzden atıp tutamayacağım. Ama senin bildiğin farklı bir tip varsa yoruma yazabilirsin. Olmazsa Facebook ve Twitter‘dan yardır.
[mailerlite_form form_id=8]