Bak şimdi bak sana öyle bir konu yazıyorum ki şimdi ister ortamlarda hava yap, ister hayat kaliteni yükselt. Öyle işine yarayacak. Senelerin geyiği malum “abi ya onunla o yenir mi hiç” yok efendim “aaa şununla bunu içeceksin başkası olmaz”. Şimdi elbette yemek ve içki eşleştirmesi hem önemli bir unsur hem de ciddi bir iş kolu. Senelerin geyiği dememin sebebi de genellikle bu cümleleri sağda solda sallayan arkadaşların çoğunluğuna nedenini sorsan cevap veremezler ve/veya basit bir iki genellemenin ötesinde işe yarar bilgi sunamazlar. Kırmızı etle kırmızı şarap, beyaz etle beyaz şarap deyip geçiyor herkes. İyi birader tamam da bu kadar basit mi yani eşleştirme işi? Her beyaz şarapla her balık yeniyor mu? Makarnanın yanında ne içeceğiz o zaman? Ne bileyim bira sadece patatesle mi oluyor? Et yerken bira olmaz mı hiç? Neye göre oluyor ya da olmuyor bunlar? Temel gibi temel veriyorum gençler sıkı durun.
(Anti-linç uyarısı: Hiçbir şekilde sommelier, gurme, içki alimi, yemek üstadı, şef, yamak, kalfa, yemek kültürü araştırmacısı vs. değilim. Bu işi çok iyi yapan insanlar, eğitimleri olan, yıllarını verip dünyanın dört bir yanını gezen insanlar var. Ben sadece kendi işime yarayan bilgileri anladığım kadarıyla anlatıyorum. Eğer yanlış bilgi sunduğumu düşünürsen bana mail atabilir ya da yorum yazabilirsin. Hemen düzeltiriz.)
Yemeğin Genel Etkisi ve İçkinin Gövdelilik Hali
Aradığımız şey ağzımızın içinde dengeyi yakalamak. Ne alkol yemeği öldürsün, ne yemek yüzünden içkinin tadı kötü gelsin. Gövdeli diye bir tanımlama var duymuşsundur. Hafif, orta ve tam gövdeli şeklinde sınıflandırılıyor falan. Ustası nasıl anlatır bilemiyorum ama benim anladığım ağzının tamamını dolduruyormuş gibi bir his tam gövdeli bir içeceğin verdiği his. Yoğun bir lezzet kaplıyor her tarafı. Hafif ve ortayı ona göre oranla kafanda. Şunu düşün mesela, Pilsen birayla Stout biranın bıraktığı his bir mi? Değil. Fark o şekilde. Alkol oranı içkinin ne kadar gövdeli olduğunu etkiliyor.
Şimdi dedik ya ağızda dengeyi arıyoruz diye. İçkiyle yemek birbirine eş güçte olursa ne güzel. Misal önünde ağır bir yemek var, karşısına yoğun lezzetli bir alkol koyacaksın. Baktın çok hafif yemek, düşük alkollü hafif lezzetli bir içki tercih edeceksin. Ağzında kavga gürültü çıkmayacak. Mis gibi.

Asidite (Aside Asit Gerek)
Asidite dediğin şey turunçgil tadı/kokusu. Böyle parıl parıl limon gibi, portakal gibi kokan, tadan içecekler. Geçenlerde bir yazıda bahsetmiştim Dead Pony Pale Ale içmek nasip oldu diye. Onda misal portakal bahçesinde kamp yapıyormuşsun gibi hissediyorsun. Bir gün denk gelirsen denersin. Bu asidite bizim için niye önemli peki yemekle eşleştirirken? Şu sebeple. “Ben bu yemeğe limon sıkarım” dediğin yemeğin yanına yüksek asiditeli bir içki düşünebilirsin. Ya da misal bol yağlı yemekler yerken böyle ferahlatıcı bir seçenekle ağzının kendine gelmesini, paletinin temizlenmesini sağlayabilirsin.

Tuz Varsa Köpük Yolla
Patates kızartması + Şampanya! Haydi bakalım var mı arttıran? Köpüklü, gazlı içecekleri seni ferahlatması ağzını rahatlatması için kullanabilirsin. Bira olur, köpüklü şaraplar olur. Tabi yani patates kızartması biraz uç bir örnek gibi duruyor ama anladın olayı. Kızarmış, yağlı, tuzlu, yoğun lezzetli bir yemeğin karşısına ferah ferah köpüklü içecekler koy kafan rahatlasın.

Yağ Varsa Tanen/Acılık Yolla
Yağ oranı yüksek bir yemek varsa tabakta onu dengeleyecek bir içki lazım karşısında. İçindeki tanenlerin tabağındaki etin yağına kafa tutabilmesi gerekiyor. Syrah olur, Boğazkere olur. Ya da acılığı yüksek bir bira da olur. Normalde ağzını burnunu yamultarak içeceğin o bira, yağlı etinin karşısında iyi bir oyuncu olur. Üzmez seni.

Acısıyla Tatlısını Eşleştir
Acı yemeklerin yanında içki içmek sıkıntılı bir iş. Ağzının hassaslaşmasıyla birlikte üstüne bir de alkol alarak iyice dilini yakıp tat almaktan komple uzaklaşabilirsin. Bu sebeple biraz dikkatli davranmakta fayda var. Ancak acı ya da hadi baharatlı diyelim yemeklerin yanına biraz daha tatlı bir içki ile yemeği dengeleyebilirsin.

Bundan sonrası artık deneme yanılma biraz. Genel olarak kafanda bir çerçeve oluşturmak adına bir yol gösterici. Senin de eklemek istediğin şeyler varsa bir akşam yemeğe çıkarız uzun uzun anlatırsın. Olmazsa yorum bırakabilirsin. Ya da Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden ulaşabilirsin.
[mailerlite_form form_id=8]