Ne çileler çektim şu güneş gözlüğü konusunda bilsen aklını yitirirsin. Bu kadar zor olmamalı diyorsun bir gözlük bulmak ama inan çok zor. Sırf bu yüzden yeni gözlük alamıyorum ve bu sene güneş gözlüğümle 7. seneme giriyorum. Seviyorum gözlüğümü o ayrı, hala da taş gibi sağlam ama yani bir gün de farklı bir gözlük takmak istediğimde elimin altında bir seçenek olmasını istiyorum. Beylik Mevzular kameraları sizler için interneti alt üst etti ve yine zıpkın gibi fişşek gibi bir araştırma ile karşınıza geldi. Güneş gözlerinden uzak, şeklin yerinde olsun.
Yüz Şeklini Tahlil Et
Saçtır, gözlüktür, sakaldır falan gibi konularla ilgili bütün yazılar haliyle yüz şeklinin tahlili ile başlıyor. Fakat artık ben aklı yarım bir adam olduğumdan mıdır yoksa gördüğümü anlayamayan bir adam olduğumdan mıdır nedir senelerdir suratıma bakıp bakıp “Arkadaş benim bu şekil ne şekil şimdi?” diye sorup dururum. Bunun net verilerle çözülecek bir yöntemi olması gerektiğini düşünüyordum ki tertemiz bir kaynak buldum. Mezurayı kap, ölçümlere başlıyoruz.
- (1) Alın Ölçüsü: Kaşının kıvrımının zirve yaptığı bir nokta var ya. İki kaşının zirveleri arasındaki mesafeyi ölçerek başla.
- (2) Elmacık Kemikleri: İki elmacık kemiğinin en sivri olduğu yerler arasındaki mesafeyi ölç.
- (3) Çene: Çenenin bitiminden kulağının ve çene çizginin birleştiği yere kadar ölç. Çıkan sayıyı 2 ile çarparak tap çene ölçünü bul.
- (4) Yüz Uzunluğu: Yüzünün tam ortasında tam saçının başladığı yerden çenenin bitimine kadar olan mesafeyi ölç.
Şimdi bunları bir kenara not ettikten sonra gerisi kolay iş. Bu ölçümler hangi yüz tipine oturuyorsa o senin yüzündür. Mis.
- Oval: Yüz uzunluğu, elmacık kemiklerinden daha uzun. Alın, çene ölçüsünden daha büyük. Çene keskin hatlı değil daha yumuşak.
- Kare: Bütün ölçüler birbirine çok yakın. Çene keskin hatlı.
- Dikdörtgen: En uzun ölçü yüz uzunluğu. Geri kalanlar birbirine çok yakın.
- Yuvarlak: Elmacık kemikleri ve yüz uzunluğu çok yakın. Alın ve çene birbirine çok yakın. İlk ölçüler ikinci ölçülerden büyük. Çene çizgisi tanımlanmamış.
- Elmas: En büyük ölçü yüz uzunluğu. Sonra giderek azalacak şekilde elmacık kemikleri, alın ve çene geliyor. Çene sivri bir şekilde bitiyor.
- Kalp: En büyük ölçü alın. Çene sivri.
- Üçgen: Çene ölçüsü elmacık kemiklerinden fazla. Elmacık kemikleri de alından fazla.

Temel Gözlük Tipleri
Piyasada milyar milyor tane gözlük tipi var. Bir köşesini bir milim aşağı kıvırsan başka isim alır o gözlük. Hele camlarına falan hiç girmiyorum bile. Amaan aman. Ama netice itibariyle çok klasik olan 4 tip güneş gözlüğü var. Klasikten şaşma canını sıkma bu konuda.
Wayfarer
En klasik gözlük modellerinden. Yıllardır ortalıkta var bu arkadaşlar. Neredeyse herkes kotarabilir gibi duruyor bu gözlükleri.
Aviator (Havacı/Pilot Gözlüğü – Sanırım bir ara da Polis gözlüğü deniyordu bunlara bizde.)
Bu gözlükler tek tip de değil. İçinde o kadar çok çeşidi var ki. Damla şeklinde olanından tut daha kare yapılı olanına, daha yuvarlak olanından daha ufak olanına onlarca farklı çeşidi var. Herkesin bir hevesi vardır bu gözlüklerle ilgili. Olanını bulduğun zaman kaçırma ama her taktığın pilot gözlüğünü de oldu kabul etme.
Clubman
Hastasıyım. Sor sana yakışanını buldun mu diye. Yok, bulamadım. Ama ümit ediyorum ki bir yerlerde beni bekleyen bir clubman gözlük mevcuttur. Arayışım sonuna kadar gidecek. Bu gözlükler aslında wayfarer tipini andırıyor ama farkı üstü plastik (ya da neyse işte) altı da tel olması. Yakışıklı çocuklar bunlar.
Yuvarlak Çerçeveler
Asi gençliğin vazgeçilmezi yuvarlak çerçeveli gözlükler. Adeta içindeki küçük John Lennon’ı uyandırıyorsun bununla. Farklı tiplerde mevcut bu da tabi. Daha ovalinden iyice yuvarlağına kadar farklı onlarca modeli var.

Doğru Gözlüğü Nasıl Seçeceğiz?
Şimdiye kadar iyice hazırlandık. Artık kafayı sıyırmadan yeni gözlüğümüzü aramaya başlayabiliriz.
- Satın almadan dene: “Sene olmuş 2016, eticarete sırtımızı dönecek değiliz herhalde” diye isyan ediyor olabilirsin ama söz konusu güneş gözlüğü olduğu zaman denemeden almamakta fayda var. Artık sistemi nasıl bypass edersin orası senin bileceğin iş eticaret konusunda. Ama bir tak gözlüğü, bir bak bakalım. Gözlüğün köprüsü burnunu acıtıyor mu? Yüzünde olması gerektiği yerde mi duruyor yoksa aşağı mı kayıyor ya da çok mu yukarıda kalıyor? Bunları iyice bir görüp ondan sonra satın alma aşamasına geç.
- Kontrast kovala: Yüz şeklinle güneş gözlüğünün şekli kontrast oluşturmalı. Eğer yuvarlak hatlı bir yüzün varsa gidip yuvarlak hatlı bir güneş gözlüğü almaktansa daha köşeli gözlükleri tercih etmen yüzünü daha iyi gösterecektir. Tabi aynı şekilde tam tersi de geçerli bu durumun. Kontrastı tutturmaya çalış.
- Ten ve saç renginle gözlüğün renklerini göz önünde bulundur: Gözlük dediğin sadece siyah çerçeveli, siyah camlı değil ki. Hele şu anda rengarenk gözlükler. Ama bu demek değil ki modeli tutturduktan sonra bütün renkleri kotarabilirsin. Bir bak, bir dene. Bazıları seni çok bayacaktır bazıları ise inanılmaz yakışacaktır.
- Bu sözlerime kulak asma: Her ne kadar yukarıda bahsettiklerim yol gösterici “kurallar” olsa da çok takılmamakta fayda var. Neticede yuvarlak suratlı olup yuvarlak çerçeveli bir gözlüğü de çok yakıştırma ihtimalin var kendine. Tamamen kişisel zevke dayanıyor bu olay. Çok da şeyapmamak lazım yani.
- Kesenin ağzını aç: Evet çok tatsız bir konu ama saatlerde de olduğu gibi burada da biraz da olsa para harcamak gerekiyor. Kaliteli bir güneş gözlüğü ile on liraya sokaktan alacağın bir güneş gözlüğü arasında ciddi farklar var. Gerek camının kalitesi, ki en önemli olanlarından biri, gerek yapısı, gerek sağlamlığı çok fark ediyor. 7 sene önce aldığım gözlüğü o kadar hunharca kullanmama rağmen hala sağlam duruyor olmasının bir sebebi olması lazım. Ayrıca ucuz gözlükler kendini belli ediyor bunu da unutma durduk yere façan bozulmasın. Yatırım yaptığını düşün. Her sene bir gözlük almayacaksın neticede.
- Spor yapmıyorsan spor gözlüğü kullanma: Bak o takım elbisenin üstüne spor gözlükleri takanları görüyorum sokakta. Yapmayın evladım. Yapmayın çocuğum. Olmuyor, yakışmıyor. Yakıştıran bir kişi dahi çıkmadı şimdiye kadar. Çıksa ben niye karşı geleyim size.

Kafayı sıyırmadan, aklını yitirmeden rahat bir gözlük alışverişi yapabilmen en büyük dileğim. Sen de benim için mesela bana uyacak bir clubman dileyebilirsin. Bunlar haricinde senin eklemek istediğin bir şeyler varsa aynalı gözlüklerinden güneşi yansıtarak dikkatimi çek ben gelirim zaten. Ya da yorum atabilir, Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden ulaşabilirsin.
[mailerlite_form form_id=8]