Hani bazı arkadaşlar vardır böyle hangi ortama sokarsan uyum sağlar, sıkıntı çıkarmaz. İşte votka da öyle bir şey. Nereye çekersen oraya gider. Sek içerim dersin, uyum sağlar, yok arkadaş ben kokteyl severim dersin, hop herkesten önce bardağa atlamış. Yumuşak başlı bir içki kendisi. Fakat çoğu zaman hakkı teslim edilmeyen, kötü emellere alet edilen (votka-enerji nedir ya?), göz ardı edilen bir içkidir. Üzülmesin diye onu da aramıza aldık. Tabi bir taraftan da çaktırmadan seni bir başka konuya hazırlıyorum. Eğer konuya uyandıysan at yoruma çılgın atalım.
+18 uyarısı: Gencolar, 18 yaş altında içki içmeyin, özenmeyin, canınız çekmesin. 18 yaş altını içki içerken görürse ağzını kıracak bir ekip 7/24 devriye geziyor bizden. Uyarıldınız! (Şaka, şaka. Öyle bir ekip yok ama size yasak. Hem yasak olmasa da sağlığınıza zararlı. Bizim de sağlığımıza zararlı ama o başka bir mesele.)
Hazırsak başlayalım.

Votka Nedir?
Öyle konyak ya da şampanyada olduğu gibi herhangi bir yasa korumuyor votkanın tanımını ya da üretim şartı belirlenmiyor. Ancak bir içkinin votka olarak kabul edilmesinin temellerinden bir tanesi son ürünün kokusuz, renksiz ve tatsız olması gerekliliği. Öte yandan gerçekte farklı lezzetlere sahip votkalar bulmak mümkün piyasada. Kafaları süreç içinde netleyeceğiz çok takılma burada o yüzden.
Yersiz bilgi: Vodka kelimesinin kökeni Slav dillerindeki su anlamına gelen Voda’dan geliyor. Sonra araya bir küçük anlamına getiren “k” harfi geliyor, oldu sana vodka. Minnak su. “İçmiyorum be aaaabi ağzımı ıslatıyorum”cuların bu kelimeyi bulduğuna eminiz.
Votka ne kadar geleneksel olarak patatesten üretilir bilgisi olsa da şu anda çoğunlukla mısırdan üretiliyor. Bunlar haricinde çavdar, buğday da kullanıldığı gibi pirinç, üzüm, soya fasulyesi de kullanılmakta.

Bundan sonrası damıtma ve filtreleme. İşte o üç defa distile edildi, on defa distile edildi, distile etmekten helak olduk dedikleri şey damıtma kısmı. Sonrasında filtrelenip içindeki kötü tat verecek parçacıklar temizleniyor. Kömür kullanılıyor çoğu zaman ama bazı firmalar elmas tozu kullanıyor filtreleme için. Niye? Çünkü zenginler canına yandıklarım. Biz ispirto içelim siz elmasla filtrelenmiş votkalarınızı için beyim.
Votka eskiden yıllandırılan bir içki değildi. Filtrasyon işleminden sonra direkt şişelenip satışa hazır hale geliyordu. Şimdilerde yıllandırılmış votkalar var piyasada. Fakat yani o votka mıdır yoksa bambaşka bir içki midir orası tartışılır. Yine de olduğunu bil böyle bir seçeneğin. Hatta yurt dışında bazı setler satılıyor, kendi evinde kendi votkanı yıllandırıyorsun falan. Olaylara gel.

Aromalı Votka Ne Peki?
Bunun olayı da adı üstünde işte aromalı votka. Meyve aroması olur, baharat olur, aklına ne geliyorsa. Sanki modern dünyanın bir üretimiymiş gibi dursa da Votka Kuşağı ülkelerinde (Rusya, Polonya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Baltık ve Kuzey ülkeleri) eskiden beri olan bir adet. Votka şişesinin içine neyin tadını vermek istiyorsan atıp kapağını kapatıyorsun sonra bekliyorsun. İşte artık süresi neyse sonunda açıp içiyorsun. Dilersen içine koyduğun parçayı çıkartıp filtre edebilirsin ya da bırakabilirsin.
Günümüzde de benzer şekilde yapılıyor tabi ama bu sefer tatlandırıcılar falan giriyor işin içine. O kadar şişe limonlu votkayı gerçek limondan üretmeye kalksalar sanırım salataya bir daha limon sıkamaz hale geliriz.
Banka Soymadan Nasıl İyi Votka Alırsın?
Bu tamamen düşünce yapısıyla alakalı bir kısım. Gidip şişesine, ismine, etiketine aldanıp dünyanın parasını verirsen üzülürsün. Önce nasıl içeceğine karar ver. Eğer bir şeyler ile karıştıracağım diyorsan gidip de dünya paralar dökmene gerek yok ortaya. Sonuçta en başta verdiğimiz tanımda da olduğu gibi genellikle renksiz, kokusuz ve tatsız bir ürün bu. Bir de üstüne farklı bir içecek karıştıracaksın, iyice tadı kaybolacak votkanın. Gidip de benzin gibi votka al koy demiyorum ama yani paracıkları da hemen savurma.
Yok ben sek içerim votkamı diyorsan o zaman biraz daha fazla para harcayabilirsin. Orada da denemeler yapıp kendi damak tadına uyanı seç. Bir ürün var “mahveder” ile kafiyeli, sek içenlere tavsiyeler kitabının yazarı kendisi.
Votkacılık da bu şekil. Fazlasını söylemek istiyorsan peçeteye yazıp gül tabağı ile birlikte yolla bana. Yok dersen yorumlara bırak. İşine gelmezse de Facebook ve Twitter‘a yardır. Paylaşabilirsin bir de bu yazılanları. Kendine saklamak istediğini biliyorum ama yine de şansımı deneyeyim dedim.
[mailerlite_form form_id=8]